klart.se



måndag 29 november 2010

Tekniknörderi

Tekniknörd som jag (Martin) är så måste ju huset få lite roliga prylar.

I och med att vägföreningen i byn inte var så tillmötesgående gällande att gräva av vägen för att lägga ner fiber till oss så får det vänta till våren och därmed blir det mobilt bredband till en början.

För att fördela ut det i hela huset har jag precis beställt en Dovado 4GR-router som ska köras tillsammans med mobilt bredband från Tele2.

Anledningen till operatörsvalet är att de delar 3G-nät med Telia som har bäst täckning vid vårt hus, men med skillnaden att Tele2 har fri trafik på sitt största abonnemang.

Modemet blir ett Huawei E1820 som stödjer hastigheter upp till 21 Mbit/s (Tele2 har dock en maxhastighet på 10 Mbit/s i vårt område och sedan vad man får ut i verkligheten blir väldigt intressant att se.)

Till routern ska även en Telldus TellStick kopplas för att köra "Home Automation".

Tanken är att installera trådlösa mottagare från t.ex. Nexa till de flesta stömbrytare i huset och därmed kunna tända, släcka och dimmra alla lampor från vanliga stömbrytaren, en fjärrkontroll, mobilen eller en dator.

Andra praktiska saker är exempelvis att kunna slå på motorvärmaren från mobilen även fast man befinner sig på en skogspromenad långt hemifrån, eller se till att belysningen i vardagsrummet släcks automatiskt när man ska se på film. =)

Tekniknörderi? JA, absolut! Men kul och användbar teknik. =)

Router:

Modem och abonnemang:

TellStick:


Exempel på mottagare från Nexa:

2 kommentarer:

  1. Oj! Jisses, det var detaljerat & avancerat men bra info! Vi kör också trådlöst fast via 3 eftersom de hade bäst mottagning där vi bor och kommer upp i mellan 6 och 7 Mbit/sek upp och 2-3 Mbit ner när vi mäter med bredbandskollen och det har funkat hitintills.

    Intressant att se vilka lösningar andra väljer som också kör trådlöst!

    SvaraRadera
  2. Ja, lika bra att beskriva detaljerat om nån annan vill härma vårt koncept. =P

    SvaraRadera