klart.selördag 16 april 2011

Isolering av övervåning har smygstartat

Det är lite glest mellan inläggen nu, men det beror på att det finns väldigt mycket att hitta på både på in- och utsida av huset nu när våren har hälsat på! =)

Vi tänkte i alla fall slänga in ett litet inlägg om att isolering av övervåningen har börjat lite försiktigt. Takkupan är nästan färdigisolerad och gavlarna är snart klara med ett lager 95 mm isolering. Det ska givetvis bli tjockare där, men det får nog vänta lite då även planering av altan har börjat och förhoppningsvis kan byggandet av den dra igång strax efter påsk!

Vad kör ni andra smålandsvillaövervåningsinredare med för tjocklek på isoleringen i gavlarna?

Och så några bilder (isoleringskniv numera inköpt)...3 kommentarer:

 1. Vi har gjort på ett sätt och i efterhand skulle jag ha gjort lite annorlunda. Ska berätta om båda varianterna :)

  Gavlarna är ju i och med nya väggen 12,5 cm djupa, om jag minns rätt. Det vi har gjort är att vi har reglat på ett varv med 95x45 och på så sätt fått fack som är ca 22 cm djupa. Dessa har vi sen isolerat med två varv 95 isolering och ett varv 45 isolering, vilket alltså blir totalt 23,5 cm. Vi har alltså fuskat lite och tryckt in 1,5 cm mer isolering än vad som egentligen får plats. På så sätt får vi alltså lite sämre isoleringsverkan än om vi haft exakt rätt djup, men vi tyckte inte att det spelade så stor roll eftersom det ändå känns som om det blir nog bra isolerat i slutänden. Men nu i efterhand har jag ångrat mig lite.

  Vi borde istället ha reglat på med 70x45 och på så sätt fått fack med 19,5 cm djup, isolerat de med dubbla 95-skivor och sen plastat. Sen reglar man på ett varv 45x45 utanpå plasten och får på så sätt utrymme att dra elrör etc och till sist kan man isolera det lagret med 45 skivor. Då hade djupet varit bättre anpassat till skivorna och eldragningen hade blivit lite lättare, samt att man hade kunnat plasta gavlarna mycket tidigare. Jag gråter inte över det, men jag hade gjort annorlunda om jag inte redan vore klar.

  Hojta till om ni inte hängde med för jag är så trött just nu att jag garanterat blandat ihop nån siffra här och där.

  SvaraRadera
 2. Tack för svaret Daniel! Den lösning som du föreslår med 45x45 utanpå plasten låter mycket smart! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Ni kanske är klara,, så gör vi iaf.

  Här blir det på kortsidor 120mm+45mm sen diffspärr o slutligen 45mm som elen dras i.

  Snedtak 145mm+95mm+45mm som elen dras i.

  allt är korsreglat för att undvika köldbryggor!!

  Tak ca 500mm

  SvaraRadera